Musta Aurinko 30 ug salmiakinmakuinen D-vitamiini
9,50€
Tohtori Tolosen D-Vitamiini 100 ug, Tri Tolosen
16,95€
D3-vitamiini, 2000 IE 50 ug, holistic
13,90€
EBN Extra Strong Vitamin D3 100 ug
15,90€
Vitamin D3 50 ug
7,90€
Vida Vahva D-Vitamiini 50 ug
6,00€
Vahvuus
X
10 ug
20 ug
25 ug
30 ug
40 ug
50 ug
100 ug
125 ug
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Bioteekin
D-Pearls
EBN
Elivo
Gefilus
Lysi
Solgar
Tri Tolosen
Vida
Vitabalans
Bioteekki
Fairing
Holistic
Self
Skip
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Apteekkituotteet
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Luontaispörssi
Nu3
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

D-vitamiinit

53 tuotetta 7 kaupasta

D-vitamiini on ihmiselle tärkeä aurinkovitamiini, joka edistää kalsiumin imeytymistä ja toimii näin luuston rakennusaineena. Elimistö valmistaa d-vitamiinia auringon avulla. Ilman riittävää auringon valoa, d-vitamiinin tarve ei täyty. D-vitamiinia esiintyy lisäksi kalaöljyssä, kalassa, maitovalmisteissa, sienissä ja kanamunassa. D-vitamiinin saannin varmistamiseksi tulisi monipuolisen ruokavalion lisäksi käyttää lisäravinteita erityisesti talvella. D-vitamiini säätelee myös fosforin määrää veressä.

Suomalaisista n. 20% saa edelleen liian vähän d-vitamiinia. Saantisuosituksia onkin nostettu niin, että aikuisten ja lasten tulisi saada d-vitamiinia 10 μg/vrk, yli 60-vuotiailla suositus on 20 μg/vrk. Vanhemmilla ihmisillä yleensä ulkoilu vähenee ja ihossa tapahtuva synteesi heikkenee, mikä selittää korkeampaa d-vitamiinilisän tarvetta. Auringon valosta ei voi saada d-vitamiinin yliannostusta. Lisäravinteena d-vitamiinin suositusmäärät herättävätkin enemmän keskustelua. Turvallinen käyttöraja on tällä hetkellä 100 μg/vrk, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ehdotuksesta. Sama taho on määritellyt 1-10 -vuotiaiden lasten turvalliseksi ylärajaksi 50 μg/vrk. D-vitamiinin yliannostuksen on todettu aiheuttavan ummetusta tai ripulia, päänsärkyä tai ruokahaluttomuutta. Jos liika-annostus jatkuu pitkään, voi kalsiumia varastoitua esimerkiksi lihaksiin ja luusto heikkenee. Alhainen d-vitamiinin määrä lisää puolestaan riskiä sairastua nuhakuumeeseen, MS-tautiin, reumaan ja 2-tyypin diabetekseen.

Ihmisessä on keskimäärin 1 kg kalsiumia, mikä toimii luuston rakennusaineena. Luiden ja hampaiden kannalta kalsiumin imeytyminen on tärkeä prosessi. D-vitamiini pitää lisäksi yllä lihastoimintaa sekä verenkierron ja sydämen toimintaa. D-vitamiinia käytetään myös syövän hoidossa ja ehkäisyssä: se vähentää syöpäsolujen jakaantumista ja kasvua. Rinta- ja eturauhassyövän riskit alenevat lisäksi d-vitamiinin käytöllä. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jolloin sen on mahdollista varastoitua maksaan. Ihminen voi puutostilassa hyödyntää varastoituneita d-vitamiineja. D-vitamiinia esiintyy viidessä eri muodossa, tärkeimpinä kasviperäinen d2-vitamiini ja eläinperäinen d3-vitamiini.

Siirry alkuun