D-vitamiineja luontaistuotekaupoista

D-vitamiini on kaikille tuttu perusvitamiini. Sitä tarvitaan kasvuun, luun ja hampaiden muodostumiseen sekä kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaan. D-vitamiinia pidetään tieteessä kuitenkin hormonin kaltaisena aineena pikemmin kuin vitamiinina, sillä sitä syntyy auringonvalon vaikutuksesta iholla. Suomessa sitä saa auringosta riittävästi vain aurinkoisena kesänä. Siis jos aurinko paistaa ja ulkona oleskellaan niin, että iho altistuu pitkään auringolle. Ravinnosta D-vitamiinia saadaan mm. kalasta, kalaöljyistä, nestemäisistä maitotuotteista, kananmunasta sekä luonnonvaraisista sienistä. Kaloista parhaimpia D-vitamiinin lähteitä ovat kuha, siika ja silakka. D-vitamiinia voimme siis valmistaa omassa kehossa auringon valosta, ja sitä voi täydentää oikealla ruokavaliolla. Kuulostaa helpolta. Mutta ongelmana meille on se, että aurinkoa ei Suomessa ole lainkaan riittävästi ympäri vuoden niin, että saisimme oman D-vitamiinimme valmistettua ilmaiseksi. Lisäksi ruokavaliomme ei useimmiten suosi juuri niitä ravintoaineita, joista D-vitamiinia saisi yllin kyllin. Nykyisin D-vitamiinia lisätään myös joihinkin margariineihin ja kevytrasvoihin, vähärasvaiseen maitoon ja lasten velleihin, jotta ravintosuositus täyttyisi. Mutta sekään ei riitä välttämättömän D-vitamiinitarpeen täyttämiseksi.

Maailmalla käydään jatkuvaa keskustelua siitä, mikä on tarvittava ja kuitenkin turvallinen D-vitamiinin päiväannos, sillä D-vitamiinia ei myöskään saa saada yliannostusta. Tarvitsemme D-vitamiinia elimistömme fosfaatti- ja kalsiumpitoisuuksien tasapainottamiseen. D-vitamiinin puute aiheuttaa riisitautia ja osteoporoosia. Osteoporoosi tarkoittaa luuston haurastumista, ja se onkin erityisesti suomalaisten keski-ikäisten ja ikääntyneiden naisten yleistyvä vaiva. D-vitamiini yhdistetään uusimpien tutkimustulosten valossa myös moneen muuhun sairauteen. Esimerkiksi syöpätaudit, sydän- ja verenkierto-ongelmat, MS-tauti, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes ovat D-vitamiinin puutteelle alttiita vakavia sairauksia, joita kannattaa ehkäistä nauttimalla D-vitamiinilisiä. D-vitamiinin puute aiheuttaa myös kognitiivisia häiriöitä. Uusimmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että D-vitamiinin puute heikentää immuunipuolustusta, lisää lievien hengitystietulehdusten riskiä ja altistaa keuhkokuumeelle.

D-vitamiinista kirjoitetaan ja keskustellaan netissä paljon. Wikipediassa sivulla fi.wikipedia.org/wiki/D-vitamiini saa neutraalia perustietoa tästä vitamiinista. Meillä on arvioitu aikuisen D-vitamiinilisän tarpeeksi aikuisilla 7,5–50 μg päivittäin. Vähimmäisvaatimus on nykyisin 10 μg päivittäin. Meille siis suositellaan jatkuvaa vitamiinilisää, jollemme oleskele jatkuvasti auringossa tai nauti valtavia määriä rasvaista kalaa. D-vitamiini tarve riippuu myös omasta kunnosta, painosta ja elämäntavoista.

Kun on kartoittanut omat elämäntapansa ja ruokavalionsa, voi itse arvioida, kuinka ison päiväannoksen D-vitamiinia tarvitsee ja saa nauttia ilman liika-annostusta. D-vitamiinit voi ostaa luontaistuotekaupoista, joita löytyy kaikista kauppakeskuksista ja liikekeskittymistä. Esimerkiksi Luontaistuntija, Life, ja Ruohonjuuri ovat tunnettuja ja luotettuja luontaistuoteliikkeitä, joiden myymälöitä löytää helposti. Luontaistuotteet ja D-vitamiinit voi myös kätevästi tilata netistä. Nettikauppojen yksi parhaista puolista on se, että ostaja voi rauhassa vertailla eri verkkokauppojen D-vitamiinitarjontaa. Tällöin voi laskea juuri omaan tarpeeseen sopivan pakkauskoon omaan tarpeeseen sopivalla pitoisuudella. Netistä D-vitamiinia tilattaessa voi vertailla eri valmistajien ja nettikauppojen hintoja pitoisuuksiin ja purkkikokoihin suhteutettuna. D-vitamiinia myyvät netissä monet luontaistuotekauppojen verkkosivustot. Muun muassa luontaistuntijat.fi, verkkoapteekki.fi, suomenterveysravinto.fi ja terveysmarket.fi myyvät D-vitamiinia nopealla postitoimituksella ja kilpailukykyisin hinnoin. Ennen tilausta voi tarkistaa muiden D-vitamiineja ostaneiden kokemuksia netistä. Samalla voi napata alennuskoodeja ja -kuponkeja luontaistuotekauppoihin esimerkiksi sivustoilta alennuskoodeja.fi ja alennus.fi. Alennuskoodien avulla välttämättömät D-vitamiinit saa netistä todella edullisesti.

 

Yhteenveto

 
Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun