D-vitamiinisuositukset ovat Suomessa liian pieniä - katso paljonko sinun pitäisi ottaa!

Suomessa viranomaiset suosittelevat nykyään D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympärivuotisesti 2 viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi. Suositukset ovat kuitenkin useiden tutkimusten mukaan liian pieniä. Mikäli suomalaiset syövät D-vitamiinia ainoastaan näiden suositusten mukaisesti, he altistuvat jatkuvasti useille sairauksille. Toisaalta yllättävän moni suomalainen ei ota D-vitamiinia edes virallisesti suositeltua määrää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, suositus on nauttia D-vitamiinia päivittäin ympäri vuoden

D-vitamiinin todellinen tarve

Useiden uusimpien tutkimusten mukaan ihmisen todellinen D-vitamiinin tarve on sellainen, jolla seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee viitearvoon 75–150 nmol/l. Yleensä se edellyttää 75–100 mikrogrammaa D-vitamiinin saantia päivää kohti laskettuna. Ihanteellinen lukema on 125–150 nmol/l. D-vitamiinipitoisuuksien tutkimisessa on niinikään tehty virheitä, sillä viimevuotisen kanadalaistutkimuksen mukaan 15 mikrogramman päivittäinen D-vitamiinin saanti (mikäli sitä ei saa juuri ruuasta) nostaa seerumin D-vitamiinipitoisuuden ainoastaan tasolle 27 nmol/l!

THL pitää suomalaisille turvallisena ja suositeltavana 50-75 nmol/l D-vitamiinin pitoisuutta veressä. Mikäli uudet tutkimukset pitävät kaikilta osin paikkaansa, viralliset suositukset ylläpitävät jatkuvaa D-vitamiinin puutosta koko Suomen väestössä. Toisaalta kyselyjen mukaan suomalaiset ovat erittäin laiskoja D-vitamiinin nauttimisessa päivittäin, sillä vain noin puolet suomalaislapsista saa päivittäin D-vitamiinilisää.

Ruotsissa tilanne on samanalainen kuin Suomessa, sillä sielläkin aurinko paistaa yhtä vähän kuin täällä eikä iho sen vuoksi pääse luonnollisesti tuottamaan D-vitamiinia auringon UV-säteilystä. Uusi tutkimus osoittaa, että lähes kaikki Uumajan seudun esikoululaiset potevat D-vitamiinin puutosta. Näin siitä huolimatta, että Ruotsissakin lapsille suositellaan ja annetaan D-vitamiinia ruoan lisänä. Suomen koululaisista yli 70 % potee D-vajetta, vaikka he söisivät viranomaissuosituksen mukaan. Suositus on siis aivan liian pieni, ja se vaarantaa lasten terveyden ja hyvinvoinnin.

Raskaana olevat, imettävät ja tupakoitsijat tarvitsevat enemmän D-vitamiinia

Suomessa raskaanaolevat ja imettävät elävät jatkuvasti liian alhaisella D-vitamiinilla. Suomessa raskaudenaikainen ja sen jälkeinen masennus onkin melko yleistä, sillä raskaana olevista joka kymmenes on ainakin lievästi masentunut. Tämä saattaa selittyä liian vähäisellä D-vitamiinin saannilla, sillä useissa tutkimuksissa on osoitettu jopa joka viidennen maasennuksen johtuvan D-vitamiinin puutteesta. Näin on laskeskellut myös THL.

Oikea annostus myös raskaanaoleville ja imettäville olisi 100 mikrogrammaa vuorokaudessa vuoden ympäri.

Tupakoitsijoille tulisi antaa muita suurempi saantisuositus, koska heidän veren D-vitamiinipitoisuutensa on tupakoimattomia pienempi. Tupakointi kuluttaa elimistö runsaasti D-vitamiinia ja siksi sitä tulisi saadakin enemmän. Toki 100 mikrogramman annos saattaisi riittää myös tupakoitsijoille.

Vanhusten D-vitamiinin saanti

Tutkimusten mukaan lähes kaikki suomalaiset vanhukset kärsivät jossain määrin D-vitamiinin puutoksesta. Suositusannos 20 mikrogrammaa päivässä on aivan liian pieni, sillä vanhemmiten elimistö kyky käyttää vitamiineja ja ravintoaineita hyväksi heikkenee olennaisesti ja siksi myös D-vitamiinia tarvitaan reilusti enemmän.

D-vitamiini on erittäin tärkeää paitsi tulevaisuuden kannalta sen sairauksia ehkäisevän ja niitä hidastavan vaikutusten takia, mutta myös vanhusten päivittäisen olon takia. Liian vähäinen D-vitamiinin saanti haurastuttaa luita, sillä kalsium ei pääse imeytymään luustoon. Toisaalta se laskee verenpainetta niin, että noustessa äkillisesti vanhukset saavat huimausoireita ja kaatuvat herkemmin. D-vitamiinin puute siis lisää myös tapaturmariskiä!

Vanhuksillekin hyvä määrä olisi 100 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

D-vitamiinin turvalliset määrät

Jotkut viranomaistahot varoittelevat nauttimasta liikaa D-vitamiinia ravintolisänä, koska liian suuret annokset ovat haitallisia elimistölle. Liian suuret annokset ovat kuitenkin valtavan suuria, sillä 1930-luvulla tehdyissä tutkimuksissa koehenkilöille annettiin jopa lähes 30 000 mikrogrammaa! Koehenkilöt saivat myrkytysoireita, ja näihin tutkimuksiin perustuvat monet viranomaistahon varoittelut. Näin suuria määriä ei kuitenkaan kukaan todella vaihtoehtoinenkaan lääkäri suosittele!

Sveitsissä Lausannen yliopiston lääkärit antavat potilailleen alkulatauksena 2 500 mikrogrammaa joka toinen viikko kahden kuukauden ajan ja sen jälkeen 50 mikrogrammaa päivässä. Kolmen kuukauden kuluttua mitataan D-vitamiinin määrä veressä, jonka tulee olla vähintään 75 nmol/l. Ellei ole, lisätään D-vitamiinin päiväannosta, kunnes tavoitetaso saavutetaan. Sveitsin lääkärit käyttävät hoidossa jopa 2 500- 7 500 mikrogramman D-vitamiinivalmisteita. Eikä näistä määristä ole huomattu olevaan mitään sivuoireita. Italiassa Messinan yliopistossa kuukautiskivuista kärsiville naisille annetaan 7500 mikrogrammaa kerta-annoksia joka toinen kuukausi. Näiden lukujen valossa suomalaisten viranomaisten pelottelu 50 mikrogramman vaarallisuudesta ihmetyttää.

Suomalainen nainen saa ruoastaan D-vitamiinia keskimäärin vain 5 ja mies 7 mikrogrammaa päivässä. Aiemmin ruuasta saatiin D-vitamiinia enemmän varsinkin rannikkoseudulla, jossa kalaruoka kuului ruokavalioon päivittäin. Nykyisten viranomaissuositusten nosto oli oikeansuuntainen, mutta kaiken kaikkiaan aivan riittämätön toimenpide. Suositus olisi pitänyt nostaa 75–100 mikrogrammaan tai parhaiten toimisi biologinen suositus: veren D-vitamiinin pitoisuus pitäisi nostaa tasolle 150-160 nmol/l, joka antaa hyvää suojaa sairauksia ja rappeutumista vastaan. Myrkyllisyyden raja on hyvin kaukana, 500 nmol/l.

Kuinka D-vitamiinia otetaan


D-vitamiinilisää voi annostella monella eri tavalla. Sen voi ottaa päivittäin, tai tupla-annoksen joka toinen päivä, tai 7-kertaisen annoksen kerran viikossa tai 3 kuukauden annoksen neljästi vuodessa. Yhdysvalloissa syöpälääkärit määräävät potilailleen 1 250 mikrogrammaa kerran viikossa. Jotkut lääkärit antavat potilailleen kerralla koko vuosiannoksen pistoksen muodossa. Yhdysvaltain Endocrinen Societyn mukaan 10 000 IU:n eli 250 mikrogramman päiväannos on vielä turvallinen. EU on varovaisempi ja ilmoittaa, että 100 mikrogrammaa on turvallista 11 vuotta täyttäneille. Suomessa D-vitamiinia on totuttu ottamaan päivittäin.

Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiini imeytyy parhaiten jos sen kanssa nauttii 15 grammaa jotain kasviöljyä tai kalaöljyä.

Täällä kattavasti tietoa D-vitamiinista: Ajankohtainen D-vitamiiniEi yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun