D-vitamiinin puutoksella yhteys silmänpohjan ikärappeumaan

D-vitamiinin puutoksella yhteys silmänpohjan ikärappeumaan

18.09.2015

D-vitamiinin puutoksen on tuoreessa tutkimuksessa osoitettu lisäävän merkittävästi riskiä silmänpohjan ikärappeuman kehittymiseen vanhemmilla ihmisillä. Varsinkin yhdessä muutaman geenimuodon kanssa.

Juuri valmistunut suuri yhdysvaltalaistutkimus on osoittanut jälleen yhden sairauden, johon sairastumista liian vähäinen D-vitamiinin saanti lisää olennaisesti. Vakava silmänpohjan ikärappeuma, joka ennenpitkää johtaa sokeuteen, kehittyi huomattavasti helpommin niille vanhemmille suomalaisille, joiden veressä D-vitamiinia oli alle 30 nmol/l. Riskiä lisäsi yhdessä tämän puutoksen kanssa tietyt geenit, jotka altistivat sairastumiselle. Tutkimukseen osallistui 900 54-75 -vuotiasta yhdysvaltalaisnaista.

Silmäpohjan ikärappeuma on länsimaissa vakavin näkövammaa aiheuttava sairaus. Sen etenemistä ei pysty estämään eikä sitä pysty parantamaan ja siksi ennaltaehkäisevät keinot ovatkin tärkeitä. Kun altistavat geenit ovat tiedossa, riskiryhmään kuuluvia voidaan kohdennetusti hoitaa jo ennelta esimerkiksi reilulla D-vitamiiniannoksella päivittäin.

D-vitamiinipitoisuus 30 nmol/litrassa on jo erittäin lähellä vakavaa puutosta. Useimmilla pohjoisessa elävillä vanhuksilla, kuten suomalaisilla, on erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Vanhemmiten D-vitamiinin imeytyminen hidastuu, joten sitä tarvitaan ruuasta ja purkista enemmän kuin nuorilla. Suomessa riittävää D-vitamiinin pitoisuutta veressä pidetään 50-75 nmol/l. Monien tutkimusten mukaan tämäkään ei kuitenkaan ole riittävä, vaan ihmisen elintoiminnot tarvitsisivat 100 nmol/l ikään katsomatta toimiakseen normaalisti.

D-vitamiinin puute on yhdistetty lukuisiin muihinkin pitkäaikaissairauksiin, masennukseen, keskittymishäiriöihin, luuston heikkouteen, vastustuskyvyn puutteeseen jne.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun