D-vitamiini on voimailijalle erityisen tärkeää

D-vitamiini on voimailijalle erityisen tärkeää

30.11.2015

D-vitamiini on elintärkeää kaikille suomalaisille erityisesti pimeimpänä talvisydämenä, mutta erityisen tärkeää se on urheilijalle, joka treenaa paljon ja kovaa, ja jonka kroppa on kovan treenin vuoksi kovalla rasituksella, kertoo Lihastohtori.

Lihastohtori on netistä blogina tuttu asiantuntija, joka nyt on julkaissut samannimisen kirjan. Lihastohtorin takana on Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Juha Hulmi, itsekin monta kertaa viikosta rankasti treenaava urheilija.

Lihastohtori-kirjassaan Hulmi käsittelee muun muassa kuumaa aihetta, lisäravinteita, sitä, onko niistä hyötyä ja mitä niistä ylipäätään kannattaa käyttää. Lisäravinteita vastaan ja puolesta käydään kovaa vääntöä, koska niitä on tutkittu melko vähän.

Hulmin mukaan harvalle lisäravinteelle on vahvaa tieteellistä näyttöä niin, että esimerkiksi hän voisi sanoa niistä juuta tai jaata. Sitä hän ei kiellä, etteikö joku voisi silti saada niistä hyötyä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka joku hyötyisikin jostain lisäravinteesta, joku toinen ei siitä välttämättä samaa hyötyä saa, sillä kaikki riippuu myös ruokavaliosta, perusterveydestä, treenin laadusta ja määrästä...

Hulmi kuitenkin listasi Lihastohtori-kirjassaan viisi esi lisäravinnetta, joiden puolesta on selvästi riittävästi vahvaa tutkimustietoa:

1. Heraproteiini

Tai joku muu laadukas proteiini avuksi kovasti treenaavan palautumiseen. Maidosta saatavaa heraproteiinia on tutkittu eniten.

2. Kreatiini

Kreatiini lisäravinteena parantaa suorituskykyä sekä lisää voiman ja lihasmassan kehittymistä. Hulmin mukaan kreatiini sopii erityisesti niille, jotka treenaavat usein ja kovaa, ja joilla on tavoitteena kasvattaa lihasmassaa. Ihmiskeho muodostaa kreatiinia aminohapoista sekä saa sitä lihasta, mutta kovasti treenaavan on vaikea saada sitä tarpeeksi pelkästään ravinnosta.

3. D-vitamiini

D-vitamiinia tulisi jokaisen suomalaisen nauttia päivittäin lokakuusta maaliskuulle vähintään, mieluiten ympäri vuoden. Riittävä annos on virallisten suositusten mukaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa, mutta "epävirallisissa" suosituksissa tätä määrää pidetään yleisesti aivan liian pienenä. Esimerkiksi tohtori Tolonen suosittelee 50 mikrogrammaa päivässä vähintään, perustellen määrää lukuisilla laadukkailla tutkimuksilla.

Urheilijan on tärkeää saada d-vitamiinia tarpeeksi myös siksi, että sen puutos kehossa on syy-yhteydessä moniin pitkäaikaissairauksiin sekä runsaampaan sairastavuuteen esimerkiksi flunssa-aikana. Urheilijan kovassa treenissä d-vitamiinin merkitys korostuu entisestään, sillä kova treeni kuluttaa tehokkaasti kaikkia elimistön ravintoaineita ja suojaravintoaineita, kuten myön d-vitamiinia.

4. Probiootit

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joita saamme hapatetusta ruuasta sekä erikseen kemiallisista valmisteista. Probiootit auttavat suolistoa toimimaan oikein ja takaavat siten muun muassa normaalin hormonitasapainon. Urheilijan kovassa rääkissä myös probioottien merkitys kasvaa.

5. C-vitamiini ja sinkki

C-vitamiinilla ja sinkillä yhdessä on todettu olevan monia suotuisia vaikutuksia elimistöön, varsinkin flunssa-aikana. Yhdistelmän on todettu ehkäisevän nuhan kokonaan tai lyhentävän olennaisesti sen kestoa. Yhdistelmä ruukataan ottaa imeskeltävänä tablettina.

C-vitamiini ja sinkki ovat molemmat tehokkaita antioksidantteja, jotka nautraloivat ja suolaavat soluja kovassa treenissä syntyviltä reaktiivisilta happiyhdisteiltä. Näin yhdisteet eivät pääse aiheuttamaan solutasolla tuhoja, jotka lopulta heikentävät elimistöä ja altistavat sairauksille.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun