D-vitamiinin puute aiheuttaa Suomessa edelleen riisitautia

D-vitamiinin puute aiheuttaa Suomessa edelleen riisitautia

29.12.2015

Suomessa ei olla vieläkään päästy riisitaudin kourista, vaikka D-vitamiinin tärkeydestä terveydelle on valistettu useita kymmeniä vuosia. D-vitamiinin puute vaikuttaa monien tutkimusten mukaan olennaisesti myös lukuisten muiden sairauksien syntymiseen.

Kehitysmaissa yleisesti vaivana oleva riisitauti ei ole jäänyt 1900-luvun alun Suomeen, vaan se on tätä päivää joillekin suomalaislapsillekin. D-vitamiinin puutteesta ja yleisesti huonosta ravitsemuksesta johtuva riisitauti on luita haurastuttava puutossairaus, joka näkyy selvimmin esimerkiksi lasten pienikokoisuutena ja heikoista luista johtuvina länkisäärinä. Vaikka riisitauti hoidettaisiin lapsella kuntoon, lapsuuden huono luustoterveys seuraa kymmenien vuosien päähän aiheuttaen riskiä osteoporoosiin ja muihin sairauksiin.

Suomessa D-vitamiinin tärkeydestä on valistettu jo useita kymmeniä vuosia. Tällä hetkellä suositus on, että lapsille ja vanhuksille annettaisiin D-vitamiinilisää aina, ympäri vuoden, 7,5 mikrogrammaa. Useiden tutkimusten mukaan tämä suositeltu annos saattaa kuitenkin olla liian pieni.

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puute korreloi muun muassa ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa, josta arvioidaan kärsivän joka kymmenennen suomalaisen. Myös useat muut luustosairaudet, sydän- ja verisuonisairaudet ja monet muut sairaudet on havaittu olevan yleisempiä niillä, joilla veren D-vitamiinipitoisuus on matala. Myös useilla syöpäpotilailla on mitattu selvästi matalia D-vitamiinipitoisuuksia veressä.

Lapsen D-vitamiinin tarve alkaa kahden viikon iässä jatkuen Suomen korkeuksilla asuttaessa koko loppuelämän. Vanhempien vastuulla on lapsen D-vitamiinin riittävä saanti, mikä kannattaakin ottaa vakavasti, sillä lapsuuden D-vitamiinin puutoksella voi olla olennaisia seurauksia lapsen terveyteen.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun