D-vitamiinivaje saattaa aiheuttaa silmien kuivuutta

D-vitamiinivaje saattaa aiheuttaa silmien kuivuutta

D-vitamiini on tärkeä osa ihmisen luonnollisia elintoimintoja. Uusimman tutkimuksen mukaan sillä on yhteys varsinkin iön myötä vaivaavaan silmien kuivuusongelmaan.

Uudessa International Journal of Rheumatic Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin selvä yhteys veren matalan d-vitamiinitason sekä silmien kuivuusongelman välillä. Turkkilaistutkimuksen mukaan 50 naisen ryhmästä, jolla oli havaittu matala d-vitamiinitaso verestä (seerumin D-vitamiinitaso  alle 20 ng/mL), 48 kärsi silmien kuivumisesta. Matala d-vitamiinitason huomattiin korreloivan myös monien muiden silmäsairauksien kanssa.

D-vitamiinivajeen on tutkimuksissa todettu liittyvän myös yleiseen paksusuolen syövän ja monen muun syöpätyypin esiintymiseen, uniapneaan, MS-tautiin sekä monien muiden pitkäaikaissairauksien esiintymiseen. Silmäsairauksien ja D-vitamiinivajeen yhteydestä sen sijaan on vielä vähän tutkimusta ja kyseinen tutkimus onkin uraauurtava.

Riittävästä D-vitamiinitasosta tutkijat käyvät keskenään vääntöä. Toiset tutkijat sanovat, että suositusten mukainen 10 mikrogrammaa päivässä riittää hyvin, mutta toisten tutkimusten mukaan taas se ei ole lainkaan riittävä. Tarpeeksi korkean veren D-vitamiinipitoisuuden saa näiden mukaan syömällä 50-100 mikrogramman annoksen päivässä, Suomessa myös kesällä.

 


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun