Juuri nyt D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla matalimmillaan

Juuri nyt D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla matalimmillaan

Maaliskuu on se aika vuodesta, jolloin D-vitamiinilisänsä talven aikana unohtaneet saavat kärsiä seurauksista. Maaliskuussa suomalaisten D-vitamiinitasot ovat tutkitusti matalimmillaan, mikä vaikuttaa olennaisesti arkipäivään.

 

Jopa suurin osa suomalaisista kärsii D-vitamiinivajeesta, joka on suurimmillaan maaliskuussa, kun kaikki edellisen kesän varastot on käytetty. Mikäli ihminen ei ole ottanut talven aikana D-vitamiinilisää tarpeeksi, hänellä muun muassa on moninkertainen riski sairastua kevätmasennukseen ja -depressioon, flunssaan tai influenssaan sekä moniin muihin tauteihin keväällä.

 

Mikäli D-vitamiinin saanti on ainoastaan auringon varassa, D-vitamiinivarastot alkavat täyttyä seuraavan kerran vasta toukokuussa, ja silloinkin vain, jos ilmat ovat sen verran lämpimiä, että ulkona tarkenee vähemmillä vaatteilla ja jos aikaa tulee vietettyä siellä keskipäivän aikaan.

 

D-vitamiinitutkijan, professori Reinhold Viethin mukaan ongelma ei ole ainoastaan Suomessa, vaan suuressa osassa maapalloa, vaikka aurinkoa olisi monessa paikassa saatavilla yllin kyllin. Esimerkiksi Lähi-Idässä riittävän D-vitamiinin saannin estää kulttuuriset asiat, kuten naisten verhoutuminen.

 

D-vitamiinitutkijan mukaan riittävä, terveyden kannalta hyvä määrä D-vitamiinia on 80-100 mmol litrassa, mikä ei kuitenkaan toteudu nykyisillä suomalaisilla suosituksilla D-vitamiinin määrästä. Professorin mukaan aikuisen pitäisi syödä päivittäin 50 mikrogrammaa ja lasten hieman vähemmän, jotta riittävä D-vitamiinitaso saavutetaan.

 

Nykyään D-vitamiinia on tutkittu valtavasti. Tiedetään, että D-vitamiini on harvinaisen monipuolinen "raaka-aine" ja hormonin esiaste eri puolilla elimistöä, sillä on yhteys lähes kaikkiin elimistömme osiin ja ja elimiin. Sen puutos lapsuudessa nostaa valtavasti riskiä erilaisiin sairauksiin vanhuudessa.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun