Juuri nyt D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla matalimmillaan

Juuri nyt D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla matalimmillaan

Maaliskuu on se aika vuodesta, jolloin D-vitamiinilisänsä talven aikana unohtaneet saavat kärsiä seurauksista. Maaliskuussa suomalaisten D-vitamiinitasot ovat tutkitusti matalimmillaan, mikä vaikuttaa olennaisesti arkipäivään.

 

Jopa suurin osa suomalaisista kärsii D-vitamiinivajeesta, joka on suurimmillaan maaliskuussa, kun kaikki edellisen kesän varastot on käytetty. Mikäli ihminen ei ole ottanut talven aikana D-vitamiinilisää tarpeeksi, hänellä muun muassa on moninkertainen riski sairastua kevätmasennukseen ja -depressioon, flunssaan tai influenssaan sekä moniin muihin tauteihin keväällä.

 

Mikäli D-vitamiinin saanti on ainoastaan auringon varassa, D-vitamiinivarastot alkavat täyttyä seuraavan kerran vasta toukokuussa, ja silloinkin vain, jos ilmat ovat sen verran lämpimiä, että ulkona tarkenee vähemmillä vaatteilla ja jos aikaa tulee vietettyä siellä keskipäivän aikaan.

 

D-vitamiinitutkijan, professori Reinhold Viethin mukaan ongelma ei ole ainoastaan Suomessa, vaan suuressa osassa maapalloa, vaikka aurinkoa olisi monessa paikassa saatavilla yllin kyllin. Esimerkiksi Lähi-Idässä riittävän D-vitamiinin saannin estää kulttuuriset asiat, kuten naisten verhoutuminen.

 

D-vitamiinitutkijan mukaan riittävä, terveyden kannalta hyvä määrä D-vitamiinia on 80-100 mmol litrassa, mikä ei kuitenkaan toteudu nykyisillä suomalaisilla suosituksilla D-vitamiinin määrästä. Professorin mukaan aikuisen pitäisi syödä päivittäin 50 mikrogrammaa ja lasten hieman vähemmän, jotta riittävä D-vitamiinitaso saavutetaan.

 

Nykyään D-vitamiinia on tutkittu valtavasti. Tiedetään, että D-vitamiini on harvinaisen monipuolinen "raaka-aine" ja hormonin esiaste eri puolilla elimistöä, sillä on yhteys lähes kaikkiin elimistömme osiin ja ja elimiin. Sen puutos lapsuudessa nostaa valtavasti riskiä erilaisiin sairauksiin vanhuudessa.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun