D-vitamiinin tarve on yksilöllinen

D-vitamiinin tarve on yksilöllinen

D-vitamiinin tarpeesta on käyty pitkään keskusteluja ja saantisuosituksia on myös muutettu vuosien varrella. Tällä hetkellä D-vitamiinilisää suositellaan erityisesti vegaaneille, raskaana oleville, imettäville, alle 18-vuotiaille sekä yli 60-vuotiaille. Veijo Nurmisen Väitöstutkimuksesta (HS 2/2019) kuitenkin selviää, että D-vitamiinin tarve on yksilöllinen.

Veijo Nurmisen tutkimuksesta selvisi, että tutkittavien kehot toimivat ja vapauttivat eri määrän D-vitamiinia vereen ihmisen henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Tarkat saantisuositukset pitäisi siis arvioida jokaiselle henkilölle erikseen. Selvää kuitenkin on, että D-vitamiinin puutoksesta on enemmän haittaa kuin siitä, että D-vitamiinia syödään yli saantisuositusten. Perinteisten saantisuositusten noudattaminen voi siis edelleen toimia hyvänä ohjenuorana, kun miettii omaa D-vitamiinin tarvetta.

Tunnista D-vitamiinin puutos ajoissa

Etenkin näin talven lähestyessä tulisi olla tarkkana D-vitamiinin saannin suhteen. Auringon vaikutus pienenee, mikä voi aiheuttaa puutetta D-vitamiinin suhteen. D-vitamiinin puute voi näkyä muun muassa hikoiluna, verenpaineen nousuna, jomottavina luusärkyinä sekä vetämättömänä olona. Oman henkilökohtaisen saantisuosituksen selvittämiseksi, voisi olla hyvä mittauttaa oma D-vitamiinitaso näin alkutalvesta. Yhden mittauksen perusteella selviäisi oma henkilökohtainen tarve D-vitamiinille. Henkilöiden välillä voi olla isojakin heittoja sen suhteen, paljonko D-vitamiinilisää tulisi syödä. D-vitamiinitason mittauttaminen onkin ainut keino selvittää oman kropan suhde D-vitamiiniin ja saada näin itselle sopiva saantisuositus.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?


Siirry alkuun