D-vitamiinit vauvalle

D-vitamiinia ihminen saa auringosta oman elimistönsä tuottamana. Sitä saa myös muutamista ruuista, kuten kalaöljystä, kalasta, maitovalmisteista, kananmunasta ja sienistä. Nykyisin sitä lisätään myös muutamiin arkituotteisiin, kuten margariiniin ja maitoon. Wikipediasta sivulta fi.wikipedia.org/wiki/D-vitamiini saa neutraalia perustietoa D-vitamiinista. Luonnollisesti D-vitamiinia on myös äidinmaidonkorvikkeissa. D-vitamiini onkin ainoa vitamiini, jonka saannista vauvan vanhempien kuuluu erikseen huolehtia. Kaikki muut vitamiinit vauva saa imetysaikana äidinmaidosta tai sen korvikkeesta. Myöhemmin vauva saa muut vitamiininsa kiinteästä ravinnosta, mutta tällöinkään D-vitamiinia ei saada tarpeeksi vauvan kehittymisen turvaamiseksi. D-vitamiinilisä on Suomessa välttämätön osa vauvan ja pikkulapsen ravitsemusta. Päivittäisen D-vitamiinilisän turvaaminen on lapsen normaalin kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää. D-vitamiini on vauvalle tärkeä kalsiumin imeytymisen ja aineenvaihdunnan säätelijä. D-vitamiinivajaus johtaa helposti riisitautiin eli luustohäiriöihin ja pahimmillaan lapsen kouristeluun ja vammautumiseen. Kesälläkin, kun aikuiset saavat D-vitamiinilisää auringosta, ovat vauvat yleensä suojattuja auringon haitallisilta vaikutuksilta. Siksi vauva tarvitsee D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Erityiskohteena ovat myös keskosina syntyneet vauvat. Keskosen luustohäiriön syntyä ehkäistään parhaiten huolella suunnitellulla ravitsemuksella: D-vitamiini, kalsium ja fosfaattilisä ovat keskoselle tärkeitä. D-vitamiini.fi-sivuston mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUS:n, toteuttaman tutkimuksen mukaan pienenä keskosena (<1,5kg) syntyminen voi lisätä osteoporoosin ja luunmurtumien riskiä aikuisiässä. Alle puolentoista kilon painoisina syntyneillä luun mineraalitiheys oli tuoreessa tutkimuksessa pienempi kuin täysiaikaisina syntyneillä. Osteoporoosin riskiä voi kuitenkin pienentää riittävällä kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla sekä luustoa kuormittavalla liikunnalla.

D-vitamiini on rasvaliukoinen, mikä tarkoittaa, että sitä ei saa antaa vauvalle yliannoksina. Tarvitsemme kaikki D-vitamiinia elimistömme fosfaatti- ja kalsiumpitoisuuksien tasapainottamiseen koko loppu elämämme. D-vitamiini yhdistetään uusimpien tutkimustulosten valossa myös moneen muuhun sairauteen. Esimerkiksi syöpätaudit, sydän- ja verenkierto-ongelmat ja tyypin 2 diabetes ovat D-vitamiinin puutteelle alttiita vakavia sairauksia. On myös havaittu, että D-vitamiinin puute aiheuttaa myös kognitiivisia häiriöitä. Uusimmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että D-vitamiinin puute heikentää immuunipuolustusta, lisää lievien hengitystietulehdusten riskiä ja altistaa keuhkokuumeelle! Vauva tarvitsee siis D-vitamiinia sekä kasvuun ja luuston kehittymiseen että terveen elimistön ylläpitoon. Mutta mikä on oikea annostus vauvalle? Viimeisimpien ohjeiden mukaan se on 2 viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi 10 μg ja 2–18-vuotiaille 7,5 μg päivittäin ja ympärivuotisesti. Netissä kannattaa seurata myös terveysgurujen palstoja, kuten Tohtori Tolosen sivustoa tritolonen.fi. Luustoliitto ylläpitää D-vitamiinia käsittelevää asiallista ja puolueetonta nettisivustoa luustoliitto.fi/omahoito/d-vitamiini. Myös valmistajilla on omat sivustonsa, kuten esimerkiksi d-vitamiini.fi, jota hallinnoi Orion Pharma. Orion Pharmalla onkin kaikkien suomalaisten äitien ja isien tuntemat D-vitamiinitipat Jekovit ja DeVitol. Tippojen antaminen vauvalle on helpoin keino varmistaa vauvan kehitys ja turvallinen D-vitamiinin saanti.

Netistä D-vitamiinia tilattaessa voi vertailla eri valmistajien ja nettikauppojen hintoja vauvojen D-vitamiinitipoille. D-vitamiinia myyvät netissä luontaistuote- ja lisäravinnekaupat sekä apteekkien verkkosivustot, esimerkiksi luontaistuntijat.fi ja verkkoapteekki.fi. Netistä kannattaa lukea muiden vauvoille D-vitamiineja ostaneiden kokemuksia. Samalla voi napsia alennuskoodeja ja -kuponkeja sivustoilta alennuskoodeja.fi ja alennus.fi. Alennuskoodien avulla vauvan D-vitamiinit saa netistä hyvinkin edullisesti. Vauvan kehitys on turvattava säännöllisellä ja ympärivuotisella D-vitamiinilisällä, jonka saa vaivattomasti tilattua netistä.

Yhteenveto d-vitamiineista vauvoille
Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun